1. Genel Bilgi
Biyoloji Aanabilim Dalı 1982-1983 öğretim yılında Anadolu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. 1993 den bu yana, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde lisansüstü öğretime devam etmektedir. Anabilim Dalında Botanik, Genel Biyoloji, Hidrobiyoloji, Moleküler Biyoloji, Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji ve Zooloji olmak üzere 6 anabilim dalı mevcuttur. Anabilim Dalının amacı; canlıların yapı, organizasyon, işlev, çeşitlilik ve etkileşimlerini bilimsel yöntemlerle inceleyen, elde edilen verileri irdeleme ve sunma becerisine sahip, bilgi ve becerileri ile ilgili sektörlerin istihdam ihtiyacını karşılayacak nitelikte, disiplinler arası ilişki kurmaya ve ekip çalışmasına yatkın, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimsemiş, etik değerleri özümsemiş, iletişime ve gelişime açık, girişimci ve çağdaş mezunlar yetiştirmektir. İlgili alanlarda yetişmiş uzman öğretim üyelerimizin yaptıkları üst düzey araştırmalarla mevcut araştırma laboratuarları teknolojiye paralel olarak gelişmeye devam etmektedir. Lisansüstü öğrencilerimiz tez çalışmaları süresince araştırma laboratuarlarında çalışma olanağı bulmaktadırlar.
2. Kazanılan Derece
Yüksek Lisans
3. Derecenin Düzeyi
2 (QF-EHEA)
4. Kabul ve Kayıt Koşulları
ESOGÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile ESOGÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Uygulama Usul ve Esasları’ nın ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır.
5. Önceki Öğrenmenin Tanınması
6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Tezli yüksek lisans programı, en az toplam yirmi bir kredilik ve en az yedi adet ders, bir seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim yılında 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders ve bir seminer dersi ile uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Derslerin başarı notu en az CC ve akademik başarı notu 4,00 üzerinden en az 3,00 olmak zorundadır. Uzmanlık alan dersi, seminer dersi ve tez çalışması dersleri kredisiz olup yeterli veya yetersiz olarak değerlendirilir..
7. Program Profili (Amacı)
8. Program Yeterlilikleri (Öğrenme Çıktıları)
9. Mezunların İstihdam Olanakları
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve benzeri kuruluşlarda; Biyolog, Akademisyen, Öğretmen, Teknik Eleman, Araştırma Geliştirme (Ar-Ge), Üretim, Kalite Kontrol, Kalite Güvence ve Satış Pazarlama, Çevre Görevlisi, Mesul Müdür gibi görevleri yerine getirmektedirler.
10. Üst Derece Programlarına Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayanlar koşulları sağladıkları takdirde doktora eğitimine başvurabilirler.(QF-EHEA 3)
11. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencinin başarı düzeyi, yarıyıl içinde yapılacak çalışmalar ve/veya ara sınavları ile yarıyıl sonu çalışmalar ve/veya sınavlarıyla ölçülür.
Her ders için yarıyıl içinde yapılan çalışmalar ve ara sınavlar ile yarıyıl sonu sınavının başarı notuna hangi oranlarda katılacağı öğretim üyesi tarafından yarıyıl başında belirlenir ve öğrenci bilgi sisteminde duyurulur. Derslerin başarı notları, Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ ndeki not dönüşüm çizelgesi kullanılarak harf notuna dönüştürülür.
Katsayı ile bağlantılı olmayan derslerin değerlendirmeleri aşağıdaki gibi yapılır:
DZ notu, derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrenciye verilir. İZ notu, akademik izinli olduğu için derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ait koşulları yerine getirmeyen öğrenciye verilir. YT notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerde başarılı olan öğrenciye verilir.
YZ notu, not ortalamasına katılmayan kredisiz derslerden başarısız olan öğrenciye verilir.
MU notu, ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla muafiyet sınavı yapılan ve başarılı olunan dersin notudur.
12. Mezuniyet Koşulları
Tezli yüksek lisans programı, en az toplam yirmi bir kredilik ve en az yedi adet ders, bir seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim yılında 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders ve bir seminer dersi ile uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır. Derslerin başarı notu en az CC ve akademik başarı notu 4,00 üzerinden en az 3,00 olmak zorundadır. Uzmanlık alan dersi, seminer dersi ve tez çalışması, kredisiz olup yeterli veya yetersiz olarak değerlendirilir.
Tezli yüksek lisans programının normal süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, öğrencinin kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, azami süre altı yarıyıldır.
Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan seçmeli/zorunlu kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde gerekli başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin ilişiği kesilir.
Öğrenci yüksek lisans tezini, ilgili enstitüce belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.
Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde düzeltmeleri yapılan tezi aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları ve Erasmus Koordinatörü)
ESOGÜ Meşelik Kampüsü 26480/ESKİŞEHİR
Tel:+902222393750, www.ogu.edu.tr, www.fbe.ogu.edu.tr http://biyoloji.ogu.edu.tr/
15. Bölüm/Program Olanakları
Biyoloji Bölümünde 13 Profesör, 8 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi, 6 Araştırma Görevlisi Doktor, 10 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 36 akademik personel ve 3 idari personel bulunmaktadır. Biyoloji Bölümün de toplam 3228 m2 kullanım alanı bulunmaktadır. Bunların 465 m2 si 26 adet ofis, 280 m2 si 4 adet dersliktir. 4 sınıf sabit Data Show ile donatılmış olup ayrıca 1 adet de seyyar Data Show imkanı vardır. Bölümde 338 m2 kullanım alanına sahip Genel Biyoloji, Botanik ve Zooloji Öğrenci Laboratuvarları ile 906 m2 kullanım alanına sahiptir.
Araştırma Laboratuvarları; Anaerobik Kültür, Biyoteknoloji, Doku Kültürü, EkoGenetik, Endüstriyel Mikrobiyoloji, Fermantasyon, Fungi Kültür, Gıda Mikrobiyolojisi, Herbaryum, Hidrobiyoloji, Hücresel Araştırma, Moleküler Biyoloji, Palinoloji, Su Ürünleri, Toksikoloji, Venom Araştırma, Zootaksidermi.
Bunlara ek olarak 194 m2 ortak kullanım alanı ve 1045 m2 sirkülasyon alanı mevcuttur.
16. Akademik Personel