• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Disiplinlerarası Sağlık Hukuku Anabilim Dalı Sağlık Hukuku Tezsiz Yüksek Lİsans Programı

1.Genel Bilgi

 Günümüzde ileri sağlık uygulamaları, teknolojik ve ekonomik gelişmeler beraberinde hekimleri, diğer sağlık profesyonellerini sağlık kurumları yöneticilerini, hastaları ve hasta yakınları ilgilendiren hukuki ve etik sorunları gündeme getirmiştir. Bu gelişmeler tıp alanında olduğu kadar, hukuki alanlara da çok farklı biçimlerde yansımaktadır. Beraberinde sağlık hukuku alanında ulusal ve uluslar üstü düzeyde pek çok yeni hukuki düzenleme yapılması, mevcut düzenlemelerin ihtiyaçlara bağlı olarak revize edilerek güncelleştirilmesi ve sağlık hukukuna ilişkin alanın hukuk mevzuatı içinde giderek artan bir yer edinmesi bu alanın tüm yönleriyle incelenmesini bir zorunluluk haline getirmektedir.

Hukukun bugün için her zamankinden daha dinamik yapıda olduğunu söylemek mümkündür. Bu ortamda olan ve olması gereken hukuk açısından bilimsel çalışmalar yapmak ve güncelliğini her zaman koruyacak olan alanlarda uzmanlaşmak büyük bir değer taşımaktadır. Sağlık hukuku kendine özgü doktrini, terminolojisi ve uygulaması ile uzmanlaşmayı gerektiren bir alan olarak kabul edilmektedir.

Sağlık hizmetlerinin, tıbbi uygulamaların, sağlık cihaz ve malzemelerinin teminin, sağlık turizminin günümüzde küresel bir boyut kazandığı dikkate alındığında, bu alandan kaynaklanan uyuşmazlıkların da giderek ön plana çıkması söz konusu olmaktadır. Bu alandan kaynaklanan uyuşmazlıklara ilişkin olarak hukuk uygulayıcılarının uzmanlaşma kazanması, sağlık hizmet sunucularının ve sağlık uygulayıcılarının ise kendilerini koruması, hak ve sorumluluk alanlarının sınırlarının çizilebilmesi bakımından bu alanın bütünsel bir yaklaşımla incelenmesi sağlık hukuku tezsiz yüksek lisans programının temel amacıdır. 

Hukuk kurallarının çoğu zaman yetersiz kaldığı kendine özgü kuralları ve uygulamaları olan sağlık hukukunun bu özellikli yapısının ortaya konulması uygulayıcılara somut örneklerden hareketle pratik bilgiler kazandırılması, böylece yükseköğretime güncel bir boyut katmayı ve önümüzdeki yıllarda çok daha fazla önem kazanacak olan sağlık hukuku alanında Türkiye'nin ihtiyacı olan uzmanların yetiştirmesi hedeflemektedir.

Ayrıca program sadece avukat yada hukuk uygulayıcılarına ilişkin olarak değil, başta tıp hekimler olmak üzere sektörde faaliyet gösteren diş hekimi ve eczacılara yönelik müfredatı da kapsamaktadır.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılması planlanan Sağlık Hukuku tezli yüksek lisans programının, üniversitemizde disiplinlinler arası olarak açılması ile altyapısı ve birikimi ile üniversitemiz, nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde ülkemize önemli katkı sunacaktır.

İçlerinden sağlık hukuku tezli yüksek lisans programı alanında daha ileri, bağımsız araştırma bilgi ve becerisini elde etmeyi hedefleyenler ise, giriş koşullarını sağladıkları taktirde, doktora programlarına devam edebileceklerdir.

 

2.Kazanılan Derece

 Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Sağlık Hukuku alanında yüksek lisans diploması verilir.

3.Derecenin Düzeyi

 Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı

4.Kabul ve Kayıt Koşulları

 Yüksek lisans programına başvurabilmek için; adayların Senato tarafından belirlenen koşullara uygun bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Adayın Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanı en az 70 sayısal ve Yabancı Dil Tespit Sınavı (YDS) ya da Yüksek Öğrenim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) puanı en az 60 olması gerekmektedir.

5.Önceki Öğrenmenin Tanınması

 Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.

Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.

6.Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

 Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, CC’nin altında notlarının olmaması gerekmektedir. Bu programda öğrencinin asgari 90 AKTS kredisini sağlaması ve başarılı bir yüksek lisans tezi vermiş olması gerekmektedir.

7.Program Profili (Amacı)

Günümüzde sağlık alanındaki bilimsel gelişmelerin gerek dünyada gerekse ülkemizde hızla ilerlemesi, sağlık hukukuna ilişkin hukuki uyuşmazlıkların sayısını arttırdığı gibi bu alanda yeni hukuki tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Hatalı tıbbi uygulamalardan doğan dava sayısındaki hızlı artış, sağlık çalışanlarının da sağlık hukukunda bilgi sahibi olmak istemelerine yol açmıştır. Uygulamadaki sorunlarla birlikte  sağlık hukuku alanındaki bilimsel çalışmalara olan ihtiyaç giderek artmaktadır. Bu nedenle bu alanda uzman hukukçuların yetiştirilmesi ve sağlık çalışanlarının konu hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.

Programın tamamlayan öğrenciler, programın amaçları doğrultusunda program konuları ve hukuk uygulamaları hakkında disiplinlerarası nitelikte bilgi birikimi edineceklerdir.

8.Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)

1-       Sağlık hukuku alanında temel hukuk kurallarına ve hukuk metodolojisine yönelik yeterli teorik bilgiye sahip olma,

2-      Tıp Etiği alanında temel etik ilke ve yaklaşımlara ve etik metodolojisine yönelik yeterli teorik bilgiye sahip olma,

3-      Sağlık alanındaki kamusal ve özel sağlık kuruluşları tarafından yürütülen sağlık hizmetlerinden doğan uyuşmazlıklara ilişkin uygulama ve güncel içtihadın incelenmesi,

4-      Multidisipliner bir hukuk dalı haline gelen sağlık hukukuna farklı perspektiflerden yaklaşma,

5-       Hukuki sorunları tespit ve teşhis edebilme,

6-       Somut olay örnekleri çerçevesinde uygulayıcılara pratik bilgiler sunma,

7-       Tespit edilen hukuki sorunlara çözüm üretebilmek için hukuki yorum yöntemlerini etkin şekilde kullanabilme, çözüm odaklı analiz ve sentez yapabilme, strateji geliştirebilme,

8-      Hukuki sorunlar üzerine araştırma yapabilme ve düşünce geliştirme yeterliliğine sahip olma,

9-       Karmaşık hukuki sorunları çözmek için bireysel olarak ya da ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme,

10-  Eleştirel bakış açısı ile hukuki sorunları mevcut olan ve olması gereken hukuk bakımından ayrı ayrı değerlendirebilme,

11-  Sağlık hukuku alanındaki teknik hukuk bilgisini sözlü ya da yazılı şekilde kullanabilme, belirli bir hukuki meseleye ilişkin kişisel görüş ve değerlendirmesini sözlü ya da yazılı olarak ikna edici şekilde anlatabilme,

12-  Hukuk literatürünü ulusal ve uluslararası düzeyde takip edebilme, teknik hukuk bilgisini sürekli olarak geliştirme ve güncelleme, bu amaç doğrultusunda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme,

13-  Çeşitli hukuk sistemleri arasında mukayeseli şekilde inceleme ve araştırma yapabilme,

14-   Sağlık hukuku alanında belirli bir hukuki sorun hakkında bilimsel araştırma yapabilmek için akademik çalışma yöntemlerine hâkim olma.

15-  Sağlık uygulamaları içinde karşılaşılan etik sorunları farkedebilme ve çözüm yollarını önerebilme,

16-  Sağlık alanına özgü Karmaşık etik sorunların çözümünde kişisel yada ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.

 

9.Mezunların İstihdam Olanakları

Program son yıllarda pek çok yeni hukuki düzenleme yapılmış olan bu alanda uzman ve akademisyen yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda mezunlarımızın üniversitelerde akademisyen ve ilgili kurumlarda uzman olarak çalışması mümkündür.

10.Üst Derece Programlarına Geçiş

 Sağlık hukuku tezsiz yüksek lisans programına devam edenlerin, başvurdukları yükseköğretim kurumunca tezli yüksek lisans programı için belirlenmiş olan asgari şartları yerine getirmeleri durumunda, tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilmesi mümkündür.

11.Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

 Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

12. Mezuniyet Koşulları

 Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.

13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

 Tam Zamanlı, e-öğrenme

14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı ve Yardımcıları)

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Disiplinlerarası Sağlık Hukuku Anabilim Dalı, 26480 Meşelik Eskişehir.

Prof.Dr.Ömür ŞAYLIGİL (Bölüm Başkanı)     omursayligil@gmail.com

Doç.Dr.Nilüfer Demirsoy                                npoyraz@ogu.edu.tr

Doç.Dr.Nurdan Kırımlıoğlu                             nurdankirimli@hotmail.com

Doç.Dr.Bahar Öcal Apaydın                           bahar.ocalapaydin@ogu.edu.tr

Doç.Dr.Kazım Sedat Sirmen                          ssirmen@law.ankara.edu.tr

Dr.Öğr.Üyesi Barış Toraman                         baris.toraman@ogu.edu.tr

Dr.Öğr.Üyesi İdil Tüncel Kozancı                idiltuncer@yahoo.tr

Dr.Öğr.Üyesi Bilge Aytuğran                          bilge.aytugar@ogu.edu.tr

Dr.Öğr.Üyesi Eylem Baş Bayraktaroğlu          eylem.bas@ogu.edu.tr

15. Bölüm/Program Olanakları

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Kampüsünde özellikle Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsünde, gerek eğitim-öğretim, gerekse araştırma için ders araçları ve bilgisayar ekipmanları son derece yeterli düzeydedir.  Her derslik ve her seminer salonu, barkovizyon ve bilgisayar, internet olanakları ile donatılmıştır. Her laboratuvarda bilgisayar ve internet olanakları mevcuttur. Ayrıca, Tıp Fakültesinin 40 adet internet bağlantılı PC donanımlı bilgisayar laboratuvarı, Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün bilgisayar ve veri tabanına giriş dersleri için kullanılmaktadır. Derse katkı sağlayan bölümlerin herbirinde de PubMed (tam metin) veri tabanına ulaşım imkânı mevcuttur.

16.Akademik Personel

Prof.Dr.Ömür ŞAYLIGİL (Bölüm Başkanı)   

 Doç.Dr.Nilüfer Demirsoy                              

 Doç.Dr.Nurdan Kırımlıoğlu                           

Doç.Dr.Bahar Öcal Apaydın                          

Doç.Dr.Kazım Sedat Sirmen                         

Dr.Öğr.Üyesi Barış Toraman                        

Dr.Öğr.Üyesi İdil Tüncel Kozancı               

Dr.Öğr.Üyesi Bilge Aytuğran                         

Dr.Öğr.Üyesi Eylem Baş Bayraktaroğlu          


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;