• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Sağlık Fiziği Tezli Yüksek Lisans Programı

 

Radyasyon Onkolojisi Bölümü

1.Genel Bilgi

Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı 2001 yılında Yrd. Doç. Dr. Durmuş ETİZ tarafından kurulmuştur. Onkoloji binası ve radyoterapi merkezi inşaatının tamamlanmasının ardından eğitim ve radyoterapi hizmetleri Mayıs 2004 tarihinde başlamıştır. Kurulduğu dönemde bir lineer akseleratör ve bir Cobalt teleterapi cihazıyla hizmet veren merkez halen iki lineer akseleratör ve bir brakiterapi cihazıyla eğitim ve tedavi hizmetlerine devam etmektedir. Merkezin 12 yataklı servis hizmeti de mevcuttur. Yılda 1200 hasta tedavisi yapılan merkezde ulusal ve uluslararası kongrelerde bildiri ve uluslararası bilim indekslerinde taranan (5 adet/yıl) makale yayınları bulunmaktadır.

Anabilim Dalı bünyesinde; yoğunluk ayarlı radyoterapi, streotaktik radyoterapi, solunum takibi, görüntü kılavuzluğunda radyoterapi, brakiterapi uygulamaları yapılabilmektedir. Medikal fizik eğitiminde gereken 2 adet su fantomu, dozimetrik sistemler, in-vivo dozimetri ve fantomlar mevcuttur.

Anabilim Dalımız kadrosundaki 3 öğretim üyesi, 2 uzman fizikçi ve 6 araştırma görevlisi ile eğitim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.

2.Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Sağlık Fiziği alanında yüksek lisans diploması verilir.

3.Derecenin Düzeyi

Sağlık Fiziği Bilim Uzmanı

4.Kabul ve Kayıt Koşulları

Sağlık Bilimleri Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’ndaki Sağlık Fiziği Programına yapılacak Tezli Yüksek Lisans başvurularında, başvuran adayların, Fen-Edebiyat veya Mühendislik Fakültelerinin Fizik Lisans, Fizik Mühendisliği, Nükleer Mühendislik, Nükleer Enerji Mühendisliği ve/veya Nükleer Fizik Mühendisliği Bölümlerinden mezun olmaları veya Mühendislik Fakültelerinin Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği veya Makine Mühendisliği Bölümlerinden Fizik Bölümünde çift anadal yaparak mezun olmaları gerekmektedir. Adayın Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sayısal puanı en az 55, Yabancı Dil Sınavı en az 50 ve Lisans mezuniyet not ortalaması 4’lük sistemde en az 2,0 olması gerekmektedir.

5.Önceki Öğrenmenin Tanınması

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.

Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.

6.Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, CC’nin altında notlarının olmaması gerekmektedir. Bu programda öğrencinin, 21 Ulusal Kredi ve 120 AKTS’ den az olmamak koşuluyla kredileri tamamlaması ve başarılı bir yüksek lisans tezi vermiş olması gerekmektedir.

7.Program Profili (Amacı)

Bu programda ana amaç “Radyasyonun insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkilerine hâkim, radyasyon güvenliği ve radyasyondan korunma ve zırhlama prensiplerini bilen, uygulayan ve bu konuda kişileri bilgilendiren, radyoterapi cihazlarının uygulamasının her basamağını bizzat tecrübe eden, radyasyonu ve radyasyon ölçüm cihazlarını tıbbi ve çevresel uygulamalarda güvenli olarak kullanabilen, radyobiyoloji bilen, radyoloji ve nükleer tıp kliniklerinde de medikal fizik görevlerini yapabilen” profesyonel Sağlık Fizikçileri yetiştirmektir.

8.Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)

Programı tamamlayan öğrenciler, alanında yetkin ve donanımlı Sağlık Fizikçileri olacak ve  Radyasyon Onkolojisi, Radyoloji ve Nükleer Tıp klinikleri iş akışı, cihazların mekanik ve dozimetrik kalite kontrolleri ve tedavi planlaması için gerekli olan bilgileri öğrenip gerekli deneyimi kazanacaktırlar.

9.Mezunların İstihdam Olanakları

Mezunlar, gerek kamu kurumlarında (Sağlık Bakanlığı, Üniversiteler…), gerekse özel sektörde ve araştırma merkezlerinde görev alabileceklerdir. Halen her Radyasyon Onkolojisi kliniğinde en az bir medikal fizik uzmanı (sağlık fizikçisi) çalıştırılmak zorundadır. Önümüzdeki yıllarda bu zorunluluk radyoloji ve nükleer tıp kliniklerinde de olması beklenmektedir. (Radyoterapi merkezi kurulumu için gerekli olan lisans alımında, kurumda sağlık fizikçisi istihdamı Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından zorunlu tutulmaktadır). Bunların yanı sıra mezunlar çeşitli Enstitü, Fakülte ve Yüksekokullarda araştırmacı ve/veya öğretim elemanı olarak istihdam olabilirler.

10.Üst Derece Programlarına Geçiş

Programı tamamlayan öğrenciler; doktora programlarına başvurabilirler.

11.Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. 

12. Mezuniyet Koşulları

Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.

13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Tam Zamanlı

14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı ve Yardımcıları)

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı, 26480 Meşelik Eskişehir.

Tel:0 222 239 29 79

Prof. Dr. Durmuş ETİZ (Anabilim Dalı Başkanı) Dahili: 4801

Öğr. Gör. Dr. Fiz. Müh. Kerem Duruer Dahili: 4801

15. Bölüm/Program Olanakları

Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı bünyesinde; 2 adet yüksek teknoloji Lineer Akseleratör cihazı (Varian Trilogy, Varian Trubeam (6 boyutlu tedavi masası ve 4 boyutlu solunum takip sistemine sahip) (IMRT, STEREOTAKSİ, CBCT, IGRT yapma özellikleri olan)(x-ışını ve elektron ışını üretme kapasitesinde), 1 adet tedavi planlaması amacıyla kullanılan bilgisayarlı tomografi (BT) cihazı, Brakiterapi sistemi (HDR özellikli) ( Varian Gamma Med Plus iX) ve intrakaviter (2 adet silindir, 3 adet tandem-ovoid, 2 adet tandem-ring ve 1 adet çok kanallı aplikatör) ve yüzey brakiterapi aplikatörleri ve yardımcı aksesuarlar, 1 adet BT simülatör (4 Boyutlu çekim yapabilen, entegre infrared kamera), 2 adet elektron yoğunluğu ölçüm fantomu, 4 adet radyasyon zırhlı ve lisanslı tedavi odası, Radyoterapi tedavi planlama sistemi (IMRT ve Stereotaksi planlama) (Toplam 18 adet bilgisayar istasyonu), 2 adet su fantomu (Radyoterapi doz ölçümü yapılan), Radyoterapi enformasyon sistemi, Radyoterapi doz kalite kontrol sistemleri (15 adet iyon odası, 5 adet çevresel doz ölçüm cihazı, günlük kalite kontrol dedektör sistemleri ve fantomları) (1527 diyot dedektörlü 2 boyutlu ölçüm yapabilen dedektör sistemi ve bu sistemle kullanılan fantom, IMRT kalite kontrol fantomu, günlük dozimetri sistemi ve fantomu, Döngü intervali ve dalga formu ayarlanabilen solunum takip platformu, görüntü klavuzluğu kalite kontrol fantomu), Mold (kalıp uygulama) odası, testis koruma setleri, farklı kanser tipleri için immobilizasyon sistemleri, Hastane Elektronik Bilgi Yönetim Sistemine bağlanabilme (6 adet istasyon), 2 adet 20’şer kişilik toplantı salonu (Barkovizyon imkanı ve Radyoterapi Enformasyon sistemi bağlantılı) bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Radyoloji Anabilim Dalı bünyesinde; 2 Adet MR (Manyetik Rezonans) Cihazı (1,5 ve 3 Tesla), 2 Adet Bilgisayarlı Tomografi Cihazı, Mamografi Cihazı, Direkt X-Işını Cihazları, Ultrason ve Doppler Cihazları ve Girişimsel Radyoloji Laboratuvarı ve Nükleer Tıp Anabilim Dalı bünyesinde ise 1 Adet PET/CT Cihazı, 1 Adet Kemik Dansimetre Cihazı ve Radyofarmasi Laboratuvarı bulunmaktadır.

16.Akademik Personel

1) Prof. Dr. Durmuş ETİZ (Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı)

2) Doç. Dr. Alaattin ÖZEN (Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı)

3) Doç. Dr. Melek YAKAR (Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı)

4) Öğr. Gör. Dr. Fizik Mühendisi Kerem DURUER (Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı)

5) Öğr. Gör. Fizik Mühendisi Özge BOZDOĞAN (Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı)


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;