• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Ebelik Yüksek Lisans Programı

Ebelik Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı

1.Genel Bilgi

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) 15.08.2013 tarihli ve 75850160-104.01.04.6213 sayılı  Genel Kurul toplantısında Eskişehir Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Ebelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı açılmasına karar verilmiş olup 2013 yılından beri Ebelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı aktiftir.

2. Kazanılan Derece

Ebelikte Bilim Uzmanı derecesi ile mezun olur.

3. Derecenin Düzeyi

Yüksek lisans 

4. Kabul ve Kayıt Koşulları

Ebelik tezli yüksek lisans programına başvurabilmek için adayın Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yüksek Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde ki (belirlenen koşullara uygun bir lisans diplomasına, ALES’ten başvurduğu puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla Senato tarafından belirlenen puana ya da ALES'e eşdeğerliği YÖK tarafından kabul edilen bir sınavdan muadili bir puana ve Senato tarafından belirlenen taban puanlardan az olmamak koşuluyla lisans not ortalamasına ve YDS puanına ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan eşdeğer bir puana sahip olması gerekir) genel kabul şartları sağlaması ve Ebelik lisans programından mezun olması şartını sağlaması gereklidir.

Adayların yüksek lisans programlarına kabulünde ALES puanının yanı sıra lisans not ortalaması, YDS puanı ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan eşdeğeri bir puan, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sonucu da değerlendirmeye alınabilir. ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkta değerlendirmeye alınacağı ve değerlendirmeye ilişkin diğer hususlar anabilim dalının teklifi, ilgili enstitü kurulu kararı ve Senato onayı ile belirlenir.

5. Önceki Öğrenmenin Tanınması

Ebelikte lisans eğitimini tamamlamış olanlar bu programda Yüksek Lisans yapabilirler. Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre gerçekleştirilmektedir. Öğrencinin, başka yükseköğretim kurumlarının tezli veya tezsiz lisansüstü programlarından almış olduğu derslerden en fazla iki ders programa dahil edilebilir. Bu derslerin değerlendirmeye alınabilmesi için başarı notunun en az BB olması gerekmektedir. Programa kabul edilecek zorunlu derslerin içerikleri, ilgili enstitü ders içeriğiyle en az %75 oranında benzerlik göstermelidir. Derslerin eşdeğerliği, Anabilim Dalı Kurulu’nun olumlu görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu’nun onayı ile kesinleşir. Yatay geçiş ve farklı yükseköğretim kurumlarından alınan derslerin not dönüşümleri, Senato tarafından belirlenen dönüşüm çizelgesine göre yapılır.

6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Ebelik tezli yüksek lisans programı, en az 21 kredi, en az yedi ders, bir seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşmaktadır. Program, eğitim-öğretim yılı boyunca 60 AKTS'den az olmamak kaydıyla, toplamda en az 120 AKTS kredisi içerecek şekilde yapılandırılmıştır. Başarı kriterleri gereği, derslerden geçer not almak için en az CC seviyesinde not alınması ve genel akademik başarı notunun 4.00 üzerinden en az 3.00 olması gerekmektedir. Uzmanlık alan dersi, seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup, "yeterli" veya "yetersiz" şeklinde değerlendirilir. Programdaki dersler zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Zorunlu derslerin toplam kredi içindeki payı %50’yi geçemez ve bu derslerin başarıyla tamamlanması gereklidir. Başarısız olunan zorunlu dersler tekrar alınmalıdır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Ebelik Anabilim Dalı tarafından belirlenen zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlayan öğrenciler, seçtikleri bir konuda tez çalışması yapar ve tezlerini sözlü olarak “başarıyla” savunduktan sonra mezuniyet hakkı kazanırlar.

Zorunlu koşullar dışında anabilim dalının eğitim ve öğretimiyle ilgili diğer faaliyetlerin de yerine getirilmesi gerekir.

7. Programın Amacı

-Bilimsel anlayış kazanmış ve Ebelik alanındaki bilgilerini uzmanlık alanında beceriye dönüştürebilen, kapsamlı ve çağdaş bilgi ve beceri donanımına, yaratıcı ve eleştirel düşünebilme becerisine sahip,

-Ulusal ve uluslararası düzeyde birey, aile ve toplumun sağlık sorunlarına ve bakım gereksinimlerine duyarlı, sağlığı koruma, geliştirme ve sağlık sorunlarının çözümüne yönelik toplum destekli, multidisipliner yaklaşımlı yöntemleri Ebelik alanında kullanabilen,

-Ebeliğin kavram, ilke ve yöntemlerine ilişkin bilgiye erişebilen, değerlendirebilen, bilimsel araştırma yapabilen, kazandığı bilgi ve becerileri uygulama alanına ve ebelik esasları öğretimine aktarabilen, öğretim ilke ve yöntemlerini ebelik alanında kullanabilen bilim uzmanı yetiştirmektir.

8. Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)

1. Ebeler, teorik bilgilerini ve uygulama becerilerini kullanarak üreme sağlığı, cinsel sağlık, prekonsepsiyonel, gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemlerde kültürel duyarlılıkla kaliteli bakım hizmeti sunar.

2. Kanıta dayalı ebelik uygulamalarını temel alarak, bütüncül ve insancıl bir yaklaşımla anne, yenidoğan, çocuk, kadın, aile ve toplum için en iyi düzeyde ebelik hizmeti sağlar.

3. Eğitim, bakım ve danışmanlık hizmetleri aracılığıyla anne, yenidoğan, çocuk, kadın ve aile sağlığını koruyarak toplum sağlığının güçlenmesine katkıda bulunur.

4. Eleştirel düşünme, problem çözme, karar verme, liderlik ve sürekli öğrenme becerilerini ebelik uygulamalarında etkin bir şekilde kullanır.

5. Ebelik eğitimi ve uygulamalarında gelişen ve değişen teknolojiyi takip ederek yenilikçi yaklaşımlar benimser.

6. Atatürk ilkelerine bağlı kalarak, kültürel değerler ve etik prensipler çerçevesinde ebelik hizmetlerini yürütür.

7. Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, güncel bilimsel gelişmeleri takip eder; ayrım gözetmeksizin bireylere etkili iletişim teknikleriyle bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerilere yönelik eğitim sunar.

8. Multidisipliner bir anlayışla mesleki örgütler ve sağlık profesyonelleriyle iş birliği yaparak gebe, yenidoğan, çocuk, kadın, aile ve toplum sağlığına yönelik araştırmalar, projeler ve sosyal sorumluluk faaliyetlerinde aktif rol alır.

9. Ebelik mesleğinin yasal hak ve sorumluluklarını bilerek, etik kurallara ve mesleki standartlara uygun hareket eder.

10. Sağlık ekibi içinde ulusal ve uluslararası iş birlikleri geliştirerek bireysel ve ekip çalışması kapsamında sorumluluk alır, bilimsel araştırmalara katkı sağlar.

9. Mezunların İstihdam Olanakları

Sağlık Bakanlığı’nda ebelik, ulusal ve uluslararası yükseköğretim kurumlarında akademik kadro, özel sağlık kurumlarında ve üniversite hastanelerinde uzman ebe, yönetici veya klinik ebe olarak görev alabilir ayrıca üniversitelerde öğretim elemanı olarak akademik kariyer yapabilirler.

10. Üst Derece Programlarına Geçiş

Ebelikte yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlamış olan öğrenciler aynı dalda doktora eğitimi alabilirler.

11. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Öğrencinin başarısı eğitim sürecinde verilen proje – ödevler, ara sınav ve yılsonu sınavları aracılığıyla ölçülür ve değerlendirilir. Her dersin “Ders Bilgi Formu” nda ölçme ve değerlendirme yöntemleri ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Daha ayrıntılı bilgi için ilgili dersin bilgi paketini inceleyiniz.

 

12. Mezuniyet Koşulları

- Sağlık Bilimleri Enstitüsünün belirlediği kredi ve AKTS saatini tamamlamak.

- Alınan derslerden geçme koşulunu sağladıktan sonra seçilen özel bir konuda tez çalışmasını “başarı” ile tamamlamak.

-Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde detaylı açıklanmıştır.

13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme)

Tam Zamanlı

14. Bölüm/Program Olanakları

Ebelik bölümünde toplam 6 öğretim üyesi (2 Profesör, 3 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi) bulunmaktadır. Bina içerisinde 1 adet lisansüstü derslik, 1 misafir öğretim üyesi odası ve 1 beceri laboratuvarı bulunmaktadır. 

15. Akademik Personel

Programın yürütülmesinde aktif rol alan öğretim üyeleri:

Prof. Dr. Fatma Deniz SAYINER (Fakülte Dekanı, Ebelik Bölüm Başkanı)

Prof. Dr. Nebahat ÖZERDOĞAN

Doç. Dr. Neşe ÇELİK (Fakülte Dekan Yardımcısı)

Doç. Dr. Elif Yağmur GÜR (Ebelik Bölüm Başkan Yardımcısı)

Doç. Dr. Özlem ÖZFIRAT

Dr. Öğr. Üyesi Burcu TUNCER YILMAZ (Ebelik Bölüm Başkan Yardımcısı)

 

16. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları)

Adres: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü

Meşelik Kampüsü, 26480 ESKİŞEHİR

Telefon: 0222 239 37 50 (1101)

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Fatma Deniz SAYINER

Tel: 0222 239 37 50 (1512)

Bölüm Başkan Yardımcısı: Doç. Dr. Elif Yağmur GÜR

Tel: 0222 239 37 50 (1521)

Bölüm Başkan Yardımcısı: Dr. Öğr. Üyesi Burcu TUNCER YILMAZ

Tel: 0222 239 37 50 (1107)

 


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;