• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Disiplinlerarası Sağlık Ekonomisi Anabilim Dalı Sağlık Ekonomisi Tezli Yüksek Lisans Programı

1. Genel Bilgi

ESOGÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü çatısı altında Disiplinlerarası olarak açılan Sağlık Ekonomisi Tezli Yüksek Lisans Programı, ülkelerin kalkınma süreçlerinde önemli boyutlardan biri olan sağlık alanındaki gelişme potansiyelinin disiplinler arası açıdan incelendiği ve politika üretmeye yönelik olarak geliştirilmiş bir programdır. Program halk sağlığı, sağlık politikaları, farmakoloji, ekonomi, sayısal ve ekonomik karar verme teknikleri, klinik ve sonuç araştırmalarıyla ilgili bilgi ve tecrübeye sahip ESOGÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı, ESOGÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile ESOGÜ Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri tarafından yürütülecektir. ESOGÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından 2021-2022 eğitim öğretim yılında ilk kez açılması planlanan Disiplinlerarası Sağlık Ekonomisi Tezli Yüksek Lisans Programı; ülkemizde giderek daha yoğun şekilde eksikliği hissedilen donanımlı, sağlık ekonomisi ve politikaları alanlarına ve ihtiyaçlarına cevap vermeye yönelik olarak, sağlık ve ekonomi disiplinlerini bilimsel, bütünsel ve sistematik bir bakış açısıyla yorumlayabilen mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

2.Kazanılan Derece

 Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Disiplinlerarası Sağlık Ekonomisi alanında Tezli Yüksek Lisans diploması verilir.

3.Derecenin Düzeyi

 Bilim Uzmanı

4.Kabul ve Kayıt Koşulları

Tezli Yüksek Lisans programına başvurabilmek için; adayların yurt içi veya Yüksek Öğretim Kurumu tarafından denklik belgesi kabul edilmiş yurt dışında bulunan Tıp Fak., Diş Hekimliği Fak., Eczacılık Fak. ile İktisadi ve İdari Bilimler Fak. Lisans Mezunu olmaları gerekmektedir. Adayın Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)  puanı en az 55 Eşit Ağırlık, Genel Not Ortalaması en az 2,00/4,00, Yabancı Dil puanı YDS, e-YDS,YÖKDİL veya eşdeğer kabul edilen sınavlardan  en az 50 olması gerekmektedir.

5.Önceki Öğrenmenin Tanınması

Tezli Yüksek Lisans programına doğrudan kaydolan ya da yatay geçişle gelen öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. İlgili yüksekokul/fakülte/enstitü yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvurulması durumunda öğrenciler, derslerden muaf tutulacaktır.

6.Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Tezli Yüksek Lisans derecesi alabilmek için, bir Tezli Yüksek Lisans öğrencisi öğrenimi boyunca 21 krediden az olmamak üzere ders aşaması için en az yedi ders, Seminer (60 AKTS), toplamda ders aşaması dahil Uzmanlık Alan Dersi ve Yüksek Lisans Tez Çalışması’nı (120 AKTS) başarı ile tamamlamak zorundadır.

7.Program Profili (Amacı)

Disiplinlerarası Sağlık Ekonomisi Tezli Yüksek Lisans Programı; ülkemizde giderek daha yoğun şekilde eksikliği hissedilen donanımlı, sağlık ekonomisi ve politikaları alanlarına ve ihtiyaçlarına cevap vermeye yönelik olarak, sağlık ve ekonomi disiplinlerini bilimsel, bütünsel ve sistematik bir bakış açısıyla yorumlayabilen mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

8.Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)

- Ülkemizde giderek daha yoğun şekilde eksikliği hissedilen sağlık ekonomisi ve sağlık politikaları alanında donanımlı insan kaynağı yetiştirmek,

- Sağlık ekonomisi ve politikaları alanlarına ve ihtiyaçlarına cevap vermeyi sağlamak,

- Sağlık ve ekonomi disiplinlerini bilimsel, bütünsel ve sistematik bir bakış açısıyla yorumlayabilen mezunlar yetiştirmek,

- Sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşların hizmet politikalarını sağlık ekonomisi odaklı olarak planlayabilmelerine katkı sağlamak,

- Sağlık ekonomisi ve politikalarında etkili olabilecek diğer sektörlerle ilişkileri kavrayabilmek,

-Farmakoekonomi konusunda bilgi sahibi olmak,

- Sağlık hizmetlerinde karşılaşılan sorunlarda sağlık ekonomisi ilkelerini de baz alarak politika önerebilecek profesyoneller yetiştirmek amaçlanmaktadır.

9.Mezunların İstihdam Olanakları

Sağlık hizmetlerinde karşılaşılan sorunlarda sağlık ekonomisi ilkelerini de baz alarak politika önerebilecek profesyoneller yetiştirmek amaçlanmaktadır.

10.Üst Derece Programlarına Geçiş

Disiplinlerarası Sağlık Ekonomisi Tezli Yüksek Lisans Programı’ndan mezun olanlar, ilgili Doktora programına başvuru yapabilirler.

11.Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. 

 

12. Mezuniyet Koşulları

Tezli Yüksek Lisans derecesi alabilmek için, bir Tezli Yüksek Lisans öğrencisi öğrenimi boyunca 21 krediden az olmamak üzere ders aşaması için en az yedi ders, Seminer (60 AKTS), toplamda ders aşaması dahil Uzmanlık Alan Dersi ve Yüksek Lisans Tez Çalışması’nı (120 AKTS) başarı ile tamamlamak zorundadır.

13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

 Tam Zamanlı 1. Öğretim

14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı ve Yardımcıları)

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, 26480 Meşelik Eskişehir.

Anabilim Dalı Başkanı

0 (222) 239 29 79- 4510

Doç. Dr. M.Fatih ÖNSÜZ

15Bölüm/Program Olanakları

Anabilim Dalı bünyesinde; Tezli Yüksek Lisans programında kullanılmak üzere İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulmuş ve içinde 30 adet bilgisayar bulunan 1 adet bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır. Bu laboratuvarda bulunan bilgisayarlar gerek internet üzerinden yapılacak araştırmalar gerekse üniversitemiz kütüphanesinde var olan veri tabanları sayesinde öğrencilerimizin ihtiyacını karşılayacak düzeydedir ve elektronik ortamda var olan veri tabanlarını da kapsamaktadır. Üniversitemiz Şehit Ömer Halisdemir Kütüphanesinde bireysel çalışma odaları ve bu odalarda kullanıma açık bir bilgisayar mevcuttur. Bu odalar hafta içi 08.30-23.00 saatleri arasında ve hafta sonu 09.00-23.00 saatleri arasında kullanıma açıktır.

16.Akademik Personel

DİSİPLİNLERARASI SAĞLIK EKONOMİSİ A.D.:

1- Prof.Dr. Selma METİNTAŞ   (ESOGÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı AD)

2- Prof.Dr. Tunç KÖSE   (ESOGÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fak. İşletme Böl.)

3- Prof.Dr. Nurullah UÇKUN   (ESOGÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fak. İşletme Böl.)

4- Doç.Dr. Muhammed Fatih ÖNSÜZ   (ESOGÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı AD)

5- Doç.Dr. Oytun MEÇİK   (ESOGÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fak. İktisat Böl.)

6- Dr.Öğr.Üyesi Esin KILIÇ   (ESOGÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fak. İktisat Böl.)

 


;