İnşaat Mühendisliği Bölümü, Eskişehir Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi olarak oluşturulan akademi bünyesinde 1970 yılında kurulmuştur. 1993 yılından bugüne de Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi bünyesinde yer almaktadır. 2005 yılından itibaren üniversitenin adı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi olarak değiştirilmiştir.
İnşaat Mühendisliği Bölümü Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerine yönelik eğitim vermektedir. Lisans öğretimi 4 yıl sürelidir. Eğitimleri süresince sanayi ile tanışabilmek ve mezun olmadan önce sektörün problemlerini ve ihtiyaçlarını görerek kendilerini bu şartlara uygun olarak yetiştirebilmeleri için lisans öğrencilerinin zorunlu yaz stajları yapmaları öngörülmüştür.
Bölümümüz 1974 yılından bugüne 1500 den fazla mezun vermiş ve bu mezunları D.S.İ, Karayolları, İller Bankası, Köy Hizmetleri ve belediyeler gibi kamu kuruluşları yanında üniversitelerde öğretim üyesi ve araştırmacı olarak veya kendi özel müteahhitlik firmaları ile ülkemizde isim yapmış büyük müteahhitlik firmalarında çalışmaktadırlar. Çalışma alanları çok geniş olan inşaat mühendislerine uçak sanayisinden tarıma, madencilikten konut sektörüne ve giderek önemi artan çevre alanında iş imkanı bulmaktadır. Bölümümüz mezunlarının yüksek lisans ve doktora yapma imkanları da vardır.
Osmangazi Üniversitesi Meşelik kampüsünde bulunan bölümümüzde Malzeme, Yapı Malzemesi, Geoteknik ve Topoğrafya laboratuarları mevcuttur. Bu laboratuarlarda teorik derslerin uygulamaları yanı sıra bilimsel araştırmalar yapılmakta, Eskişehir ve civarındaki mühendislik problemlerinin çözümü için teknik hizmet vermektedir.
Bölümümüzde 9 Profesör, 2 Doçent, 14 Yardımcı Doçent, 8 Araştırma Görevlisi, 1 Öğretim Görevlisi, 2 Laboratuvar Teknisyeni görev yapmaktadır.
Barınma ve iş amaçlı konut yapımı, yüksek katlı binalar, baraj ve su yapıları, nükleer, termik ve her türlü enerji santralleri, otoyollar, tüneller, demiryolu ve demiryolu köprüleri, hava ve deniz limanlarının planlanması, yapımı, içme suyu ve kanalizasyon şebekeleri, metro ve hafif raylı taşım sistemleri içeren toplu taşıma alt yapıları, yer altı ve deniz altı tüp geçitleri, zemin etüd ve ıslahları, sayılan tüm yapılarda kullanılan malzemelerin incelenmesi, imalatı; büyük çaptaki projelerin planlanması ve ekonomik etüdleri İnşaat Mühendisliği'nin ilgi alanlarına giren en önemli konulardır.
İnşaat Mühendisliği Bölümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere İnşaat Mühendisliği alanında lisans diploması verilir.
Lisans
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. 10 günü topoğrafya 50 günüde mesleki staj olmak üzere toplam 60 gün staj zorunluluğu vardır.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin, Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nin vizyon ve özgörevleriyle uyumlu, çağdaş inşaat mühendisleri yetiştirme bilinciyle inşaat mühendisliği programının eğitim amaçları aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
Temel mühendislik bilimlerinin teori ve uygulama deneyimlerini kazanmış, araştırmacı, yaratıcı, liderlik görevini üstlenebilen, sorumluluk sahibi,
İnşaat mühendisliğinin yapı, geoteknik, hidrolik, ulaştırma ve mekanik alanlarında yeterli bilgi birikimine sahip olan, bu birikimle emniyetli, ekonomik ve estetik mühendislik yapılarının tasarımını yapabilen, proje üreten ve uygulayan,
Mesleğinde topluma yol gösteren, yeni fikirler üretebilen, fikirlerini toplum önünde savunabilen, yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrayan ve bunu uygulayabilen,
İnşaat Mühendisleri yetiştirmek.
Temel Bilim: Matematik, fen bilimleri ve temel mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, Mühendislik problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi
İnşaat Mühendisliği: İnşaat mühendisliği ve ilgili alanlarda karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçip uygulayarak çözme becerileri
Tasarım: Belirlenmiş bir hedef doğrultusunda karmaşık bir sistemi, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında modern tasarım yöntemlerini de uygulayarak tasarlama becerisi
Araç Kullanımı: İnşaat Mühendisliği uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanma becerisi
Test ve Analiz: İnşaat Mühendisliği problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
Grup Çalışması: Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme becerisi
İletişim Becerisi: Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerileri ve yabancı dil bilgisini kullanma/geliştirme becerisi
Yaşam Boyu Öğrenme: Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
Etik: Mesleki ve etik sorumluluk bilinci
Girişimcilik ve Proje Yönetimi: Proje yönetimi ile risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürebilir kalkınma hakkında farkındalık.
Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri hakkında bilgi; ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler ile standartlar hakkında ve mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Bölümümüz 1974 yılından bugüne 1500 den fazla mezun vermiş ve bu mezunları D.S.İ, Karayolları, İller Bankası, Köy Hizmetleri ve belediyeler gibi kamu kuruluşları yanında üniversitelerde öğretim üyesi ve araştırmacı olarak veya kendi özel müteahhitlik firmaları ile ülkemizde isim yapmış büyük müteahhitlik firmalarında çalışmaktadırlar. Çalışma alanları çok geniş olan inşaat mühendislerine uçak sanayisinden tarıma, madencilikten konut sektörüne ve giderek önemi artan çevre alanında iş imkânı bulmaktadır. Bölümümüz mezunlarının yüksek lisans ve doktora yapma imkânları da vardır.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Tam Zamanlı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
Batı-Meşelik 26480 Eskişehir
Tel 222 239 37 50-3221
Prof. Dr. Eşref ÜNLÜOĞLU (Bölüm Başkanı) Dahili : 3214
Doç. Dr. Mizan DOĞAN (Bölüm Başkan Yardımcısı) Dahili : 3206
Yrd. Doç. Dr. H. Mehmet CANBAZ (Bölüm Başkan Yardımcısı) Dahili : 3208
Bölümümüzde 9 Profesör, 2 Doçent, 14 Yardımcı Doçent, 8 Araştırma Görevlisi, 1 Öğretim Görevlisi, 2 Laboratuvar Teknisyeni görev yapmaktadır.
Osmangazi Üniversitesi Meşelik kampüsünde bulunan bölümümüzde Malzeme, Yapı Malzemesi, Geoteknik, Hidrolik ve Topoğrafya laboratuvarları mevcuttur. Bu laboratuvarlarda teorik derslerin uygulamaları yanı sıra bilimsel araştırmalar yapılmakta, Eskişehir ve civarındaki mühendislik problemlerinin çözümü için teknik hizmet vermektedir.
Mekanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
Yrd. Doç. Dr. H. Selim ŞENGEL
Yrd. Doç. Dr. Hakan EROL
Arş. Gör. Barış ARSLAN
Arş. Gör. Günay Alioğlu
Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
Yrd. Doç. Dr. Şafak BİLGİÇ
Yrd. Doç. Dr. Korkut ARBERK
Doç. Dr. Murat KARACASU
Arş. Gör. Çağdaş KARA
Arş. Gör. K. Berkhan AKALIN
Arş. Gör. Dr. Abdülkadir ÖZDEN
Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Volkan OKUR
Doç. Dr. Murat TÜRKÖZ
Doç. Dr. Hasan SAVAŞ
Arş. Gör. Hakan BİLİCİ
Hidrolik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Kemal GÜNAYDIN
Yrd. Doç. Dr. Hasan TOZLUK
Doç. Dr. Ender DEMİREL
Arş. Gör. Buket Gül YILMAZ
Arş. Gör. Mehmet Anıl KIZILASLAN
Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
Prof. Ruhi AYDIN
Prof. Dr. Ahmet TOPÇU
Prof. Dr. Hasan GÖNEN
Prof. Dr. İlker ÖZDEMİR
Prof. Dr. Yunus ÖZÇELİKÖRS
Prof. Dr. İlker Bekir TOPÇU
Prof. Dr. Eşref ÜNLÜOĞLU
Prof. Dr. Nevzat KIRAÇ
Prof. Dr. Mizan DOĞAN
Yrd. Doç. Dr. Osman AYTEKİN
Yrd. Doç. Dr. Ömer Fatih ESER
Yrd. Doç. Dr. Mehmet CANBAZ
Yrd. Doç. Dr. Ayten GÜNAYDIN
Yrd. Doç. Dr. Hande GÖKDEMİR
Yrd. Doç. Dr. Uğur ALBAYRAK
Arş. Gör. Dr. Gülçağ ALBAYRAK
Arş. Gör. Tolga YILMAZ
Arş. Gör. Ömer KARAGÖZ
Arş. Gör. Meltem ERYILMAZ