1. Genel Bilgi
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, 2018 - 2019 Eğitim öğretim yılında öğrenci almaya başlamıştır. Genel Kontenjanı 30, Okul birincisi kontenjanı 1'dir.
2. Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencileregastronomi ve mutfak sanatları alanında lisans diploması verilir.
3.Derecenin Düzeyi
Lisans.
4. Kabul ve Kayıt Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
5. Öncecki Öğrenmenin Tanınması
Öğrencilerin, ülkemiz yükseköğretim sistemine ait veya denkliği kabul edilen yabancı ülke yükseköğretim sistemlerine ait Yükseköğretim programlarında aldıkları dersler, talep edilmesi ve belgelenmesi halinde kayıtlı oldukları programların İntibak Komisyonlarınca değerlendirerek karara bağlanır ve ilgili dersler için öğrenme çıktılarını elde ettiğine karar verilen öğrencilere sözkonusu derslerden muaf olur ve bu not öğrencinin transkriptine işlenir.
ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Ön lisans programlarından mezun olan öğrenciler mezun oldukları alanların devamı niteliğindeki Lisans programlarına yerleştirilebilirler.
Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında; Üniversite Senatosunun belirlediği esaslar doğrultusunda diğer yükseköğretim kurumlarından üniversitemizin eşdeğer programlarına kurumlar arası yatay geçiş ile öğrenci kabulü yapılmaktadır. Yine aynı esaslar doğrultusunda, öğrencilerin gerekli koşulları sağlamaları halinde Çift Anadal ve Yandal Programlarına kayıt hakkı bulunmaktadır.
6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
7. Program Profili
Bu programın amacı;gastronomi ve mutfak sanatları alanında karşılaştığı problemleri çözebilecek; hizmet ve kalite konularını analiz edebilecek, tasarlayabilecek ve iyileştirebilecek; iş hayatı ile ilgili kariyer planlarını oluşturabilecek; yaşam boyu öğrenme bilinci ile kendini sürekli yenileyebilecek; bilgisini ve deneyimini paylaşıp yayabilecek, evrensel bilginin üretimi konusunda akademik çalışmalar yapabilecek turizmciler yetiştirmektir.
8. Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)
1. Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
2. Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
3. İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
4. Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerisi gösterir.
5. Turizm ve gastronomi alanındaki bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirir.
6. Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular, girişimcilik becerileri kazanır.
7.Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir.
8. Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.
9. İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
10. Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
11. Ağırlama endüstrisi organizasyonlarını planlar ve uygular.
12. Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği ve hijyen standartlarını, gıda mevzuatını bilir ve uygular.
13. Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
14. Yiyecek-içecek maliyet analizi, kontrolü, menü planlaması ve fiyatlandırmasını bilir ve uygular.
15. Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
16. Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları, iş güvenliği ve işçi sağlığı ilkelerini bilir ve uygular.
17. Yiyecek-içecek alanında klasik ve modern üretim tekniklerini bilir ve uygular.
18. Sanatsal konulara ilişkin bireysel yeteneklerini geliştirir, görsel sunum teknikleriyle alanda uygular.
19. Bilimsel çerçevede yeni gıda ürünü geliştirebilir, standartlaştırabilir ve tescil sürecini yürütebilir.
20. Gıda ve yemekleri tarih, coğrafya, kültür ve beslenme bilimleri çerçevesinde değerlendirir.
9. Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil belgesine (ÜDS, KPDS, TOEFL vb.) (Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden) sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
10. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
11. Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
12. Akademik Personel
Prof. Dr. Yaşar SARI
Prof. Dr. Cihan SEÇİLMİŞ
Prof. Dr. Cüneyt TOKMAK
Doç.Dr. Ebru DÜŞMEZKALENDER
Doç. Dr. O. Can YILMAZDOĞAN
Doç. Dr. İlker KILIÇ
Doç. Dr. Cansev ÖZDEMİR
Doç. Dr. Mahmut Sami İŞLEK
Doç. Dr. Seher KONAK
Doç. Dr. Yasin Emre OĞUZ
Dr. Öğr. Üyesi Orhan YABANCI
Öğr. Gör. Cüneyt Naci ÇAKMAKLISOY
Arş. Gör. Özel KILIÇ
Arş. Gör. Yunus ÖZHASAR
Arş. Gör. Şevval ŞAHİN
Prof. Dr. Rahman TEMİZKAN
Prof. Dr. Pınar Saadet TEMİZKAN
Doç. Dr. Duran CANKÜL
Doç. Dr. Barış DEMİRCİ
Doç. Dr. Mehmet Sedat İPAR
Doç. Dr. Ersan EROL
Dr. Öğr. Üye. Beybala TİMUR
Dr. Öğr. Üye. Gizem Sultan KAMAN
Öğr. Gör. Dr. Yılmaz SEVER
Öğr. Gör. Dr. Taner ERDOĞAN
Arş. Gör. Düşehan ŞAHİNGÖZ