Programın amacı; uluslararası siyasal ve ekonomik ilişkiler konularında sağlam bir altyapı ile donatılmış, analitik düşünme ve çözüm üretme yeteneğine sahip yurtiçinde ve yurtdışında başarılı olabilecek mezunlar yetiştirmektir.
Uluslararası İlişkiler alanında eskiden beri incelenen devletlerarası ilişkiler yanında uluslararası ilişkilerin devlet-dışı aktörler ile küresel ölçekte meydana gelen siyasi, ticari ve kültürel gelişmeler de bölümümüzün temel çalışma sahasını oluşturmaktadır.
Bu bağlamda, öğrencilerimizin dünyayı, dünyadaki siyasi, sosyo-ekonomik ve kültürel gelişmeleri, uluslararası sistemi ve bu sistem üzerinde etkili olan uluslararası aktörleri ve bu aktörlerin davranışlarını - nedenleri ve sonuçlarıyla birlikte – anlayabilecek bir donanıma sahip olmasını amaçlıyoruz. Bu anlamda öğrencilerimiz, dünyada meydana gelen siyasi ve sosyo-ekonomik gelişmeler ve küreselleşme süreci bağlamında analitik bir bakış açısıyla bilimsel bir temele sahip olacaktır.
Lisans eğitiminin yanı sıra bölümümüz bünyesindeki Uluslararası İlişkiler Tezli Yüksek Lisans programı ile uluslararası ilişkiler disiplinindeki mevcut bilgi birikimini derinleştirmek ve bu alanda akademik bilgi üretimine katkı vermek isteyen öğrencilere lisansüstü eğitim de verilmektedir.
Neden Eskişehir Uluslararası İlişkiler?
Bölümümüz, üç devlet üniversitesinin yer aldığı Eskişehir’de kurulan ilk ayrıca hâlihazırda örgün öğretim programı uygulayan tek Uluslararası İlişkiler bölümüdür. Üniversiteye ilk adımlarını atma heyecanı ile tercihlerini bugünlerde şekillendirmekte olan gençlerimizin bölümümüzü tercih etmelerinde kendilerine yardımcı olabilecek önemli birkaç noktayı şöyle sıralayabiliriz.
Genel Nedenler (Şehir ve Üniversite):
Özel Nedenler (Uluslararası İlişkiler Bölümü):
Sonuç olarak, mezunlarımız, İktisadi-İdari Bilimler ve Siyasal Bilgiler fakültelerinin diğer bölümleri mezunlarının sahip olduğu tüm istihdam olanaklarının yanı sıra, ulusal ve uluslararası kurumlar ile işletmelerin dış ilişkiler birimleri ile kamu kurumlarının uluslararası ilişkilerle ilgilenen bölümlerinde iş bulma olanağı bulabileceklerdir.
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Uluslararası İlişkiler alanında lisans diploması verilir.
Lisans
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS krediyi sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Bu programı tamamlayan öğrenciler;
Sahip olacaklardır.
Mezunlarımız, İktisadi-İdari Bilimler ve Siyasal Bilgiler fakültelerinin diğer bölümleri mezunlarının sahip olduğu tüm istihdam olanaklarının yanı sıra, ulusal ve uluslararası kurumlar ile işletmelerin dış ilişkiler birimleri ile kamu kurumlarının uluslararası ilişkilerle ilgilenen bölümlerinde iş bulma olanağı bulabileceklerdir.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Ders Bilgi Formu'nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet koşulları Yeterlilik Koşulları ve Kuralları bölümünde açıklandığı gibidir.
Tam Zamanlı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü
Batı-Meşelik 26480 Eskişehir
Tel: 222 239 37 50/1115
Prof. Dr. Ramazan ERDAĞ (Bölüm Başkanı)
Doç. Dr. Tamer KAŞIKÇI (Bölüm Başkan Yardımcısı)
Dr. Öğr. Üyesi Cansu Atılgan PAZVANTOĞLU (Erasmus Koordinatörü)
Uluslararası İlişkiler Bölümünde, ki profesör, iki doçent, dört doktor öğretim üyesi, bir öğretim görevlisi ve beş araştırma görevlisi olmak üzere, toplam on dört akademik personel görev yapmaktadır.
Uluslararası Siyaset Ana Bilim Dalı
Prof. Dr. Ramazan ERDAĞ
Prof. Dr. Cengiz DİNÇ
Doç. Dr. Ali Onur ÖZÇELİK
Doç. Dr. Mustafa YETİM
Doç. Dr. Tamer KAŞIKÇI
Dr. Öğr. Üyesi Veysel TEKDAL
Uluslararası Hukuk Ana Bilim Dalı
Dr. Öğr. Üyesi Cansu ATILGAN PAZVANTOĞLU
Arş. Gör. Dr. Müge DALAR
Arş. Gör. Dr. Deniz Pelin DİNÇER
Siyasi Tarih Ana Bilim Dalı
Dr. Öğr. Üyesi İbrahim KÖREMEZLİ
Öğr. Gör. Dr. Canan ÇETİN
Arş. Gör. Dr. Oğuzhan MUTLUER
Uluslararası Politik Ekonomi Ana Bilim Dalı
Dr. Öğr. Üyesi Ragıp YILMAZ