Bölümümüz, 1982 yılında Anadolu Üniversitesi'nde öğretim hayatına başlamış ve 1993 yılında Osmangazi Üniversitesi'ne katılmıştır. Şu anda hâlâ Osmangazi Üniversitesi çatısı altında öğretim hizmetine devam etmektedir.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fizik Lisans Programı, öğrencilere fiziğin derinlemesine bilgisini, pratiklerini ve uygulamalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Program aynı zamanda öğrencilere daha ileri seviyede bilimsel ilerleme için motivasyon kazandırmayı, gelişen bilimsel ve teknolojik gelişmelere ayak uydurabilen, problem çözme yetkinliği gelişmiş dinamik fizikçiler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
ESOGÜ Fizik Lisans Programı, güçlü akademik kadrosu, ulusal ve uluslararası işbirlikleri, yenilikçi projeleri ve modern deneysel sistemleri ile Türkiye'de 1982 yılından bu yana sayılı üniversitelerin Fizik lisans programları arasında kendine sağlam bir yer edinmiş ve bu konumunu sürdürmektedir. Bu alt yapı ve birikim sayesinde, ESOGÜ Fizik Lisans Programı bünyesinde katıhal fiziği, yüksek enerji ve plazma fiziği, atom fiziği, genel fizik ve nükleer fizik alanlarında çeşitli çalışmalar yürütülmektedir.
Bölümümüz öğrencileri, istedikleri takdirde bir yıl boyunca İngilizce hazırlık okuluna devam edebilirler. Öğrenimleri süresince, zorunlu derslerin yanı sıra seçmeli dersler alarak toplamda 240 AKTS kredisini tamamlayan öğrenciler mezun olma hakkına sahiptirler. Genel başarı ortalamaları yeterli olan öğrencilerimiz, üniversitemizin farklı bölümlerinde "Çift Anadal" ve "Yandal" programlarına başvurarak ikinci bir diploma veya sertifika alma imkanına sahip olabilirler.
Fizik Lisans Programını başarıyla tamamlayan mezunlarımız, 'Fizikçi' unvanını alarak çeşitli kariyer fırsatlarına sahip olurlar. Mezunlarımız:
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere fizik alanında lisans diploması verilir.
Lisans.
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması için, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir.
Temel Bilimler ve Fizik ile ilgili konularda bilgi sahibi olan, bilim ve teknolojiyi en üst düzeyde özümsemiş olarak bilgiye ulaşabilen, sorgulayan, bilgi birikimi ve becerilerini Fizik alanında uygulayabilen, ülkenin doğal zenginliklerinin önemini kavramış, temel bilimler etiğine sahip nitelikli fizikçiler yetiştirmek,
Üniversite-sanayi işbirliğine önem vermek, sanayinin temel bilimler yönünden sorunlarına çözüm üretmek, bilgi birikimini ve deneyimini paylaşarak ulusal ve uluslar arası düzeyde temel bilimsel araştırmalar yapmak,
Kuramsal ve uygulamalı olarak kazandığı bilgi birikimini ve deneyimlerini; iş hayatına ve fiziğin gerekli olduğu tüm süreçlerin her adımına uygulayabilmek,
Takım çalışmasına yatkın, paylaşımcı, ülkenin doğal kaynaklarının önemini kavramış ve mesleki etiğe sahip fizikçiler yetiştirmek.
Mezunlarımız; üniversitelerde öğretim üyesi ve araştırmacı olarak, resmi veya özel sektöre ait ARGE bölümlerinde araştırmacı olarak; Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Öğretmenliği Anabilim Dalına bağlı olarak 1,5 yıllık tezsiz yüksek lisans programını tamamladıkları takdirde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel kurumlarda öğretmen olarak görev alabilmektedirler. Ayrıca öğrenciler, bilgisayar programcısı ve iş güvenliği uzmanı olarak (ilgili sertifikaları aldıktan sonra) da iş bulabilmektedirler. Son yıllarda Sağlık Meslek Yüksek Okullarının Optisyenlik, Tıbbi Görüntüleme Teknolojileri gibi bölümlerinde öğretim görevlisi olarak da çalışabilmektedirler.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
Tam Zamanlı.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü
Batı-Meşelik 26480 Eskişehir
Tel 222 239 37 50 / 2801
Prof. Dr. Güneş S. Kürkçüoğlu (Bölüm Başkanı) Dahili: 2802
Doç. Dr. Gökhan Kılıç (Bölüm Başkan Yardımcısı) Dahili: 2820
Dr. Öğr. Üyesi Erkan İlik (Bölüm Başkan Yardımcısı) Dahili: 2830
Doç. Dr. Sertaç EROĞLU (Erasmus Koordinatörü) Dahili: 2817
Fizik Bölümünde 7 Profesör, 8 Doçent, 5 Yardımcı Doçent olmak üzere toplam 20 öğretim üyesi, 7 araştırma görevlisi ve 2 idari personel görev yapmaktadır. Fizik Bölümünde 4 adet derslik, 6 adet öğrenci laboratuarları ve 16 adet araştırma laboratuarı bulunmaktadır.
Prof. Dr. Ferhunde ATAY
Prof. Dr. İdris AKYÜZ
Prof. Dr. Tamer AKAN
Prof. Dr. Güneş S. KÜRKÇÜOĞLU
Prof. Dr. Suat PAT
Prof. Dr. Erol TAŞAL
Prof. Dr. Emre GÜR
Doç. Dr. Sertaç EROĞLU
Doç. Dr. Sinem AYDEMİR
Doç. Dr. Mustafa AKARSU
Doç. Dr. Sadiye ÇETİNKAYA ÇOLAK
Doç. Dr. Şadan KORKMAZ
Doç. Dr. Seniye KARAKAYA
Doç. Dr. Gökhan KILIÇ
Doç. Dr. Sema KURTARAN
Dr. Öğr. Üyesi Ali ÇETİN
Dr. Öğr. Üyesi Derya PEKER
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet PEKER
Dr. Öğr. Üyesi Ali İhsan Kılıç
Dr. Öğr. Üyesi Erkan İLİK
Arş. Gör. Dr. Murat KELLEGÖZ
Arş. Gör. Dr. Uğur Gökhan İŞSEVER
Arş. Gör. Dr. Selçuk TEMİZ
Arş. Gör. Dr. Celal AŞICI
Arş. Gör. Uğur YORULMAZ
Arş. Gör. Mustafa ÖZGÜR
Arş. Gör. Uğur DEMİRKOL