Bölümümüz 1982-1983 öğretim yılında Anadolu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. 1993 den bu yana, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde eğitim öğretime devam etmektedir. Bölümümüzde Botanik, Genel Biyoloji, Hidrobiyoloji, Moleküler Biyoloji, Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji ve Zooloji olmak üzere 6 anabilim dalı mevcuttur. Bölümün amacı; canlıların yapı, organizasyon, işlev, çeşitlilik ve etkileşimlerini bilimsel yöntemlerle inceleyen, elde edilen verileri irdeleme ve sunma becerisine sahip, bilgi ve becerileri ile ilgili sektörlerin istihdam ihtiyacını karşılayacak nitelikte, disiplinler arası ilişki kurmaya ve ekip çalışmasına yatkın, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimsemiş, etik değerleri özümsemiş, iletişime ve gelişime açık, girişimci ve çağdaş “Biyolog”lar yetiştirmektir. Bölümde dört yıllık lisans eğitimi verilmekte, ayrıca yüksek lisans ve doktora programları yürütülmektedir. Lisans öğrencilerine Biyoloji bilgileri teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Öğrencilere, ilk dört yarıyıl temel Biyoloji eğitimi verilmekte, takip eden yarıyıllarda zorunlu ders ve laboratuarlar dışında seçmeli derslerle mezuniyet sonrası çalışma hedeflerine göre bilgi ve becerilerini artırma ve ilgi duydukları alanlardan birisinde (Biyoçeşitlilik ve Çevre, Endüstriyel Biyoloji, Sağlık Biyolojisi) branşlaşma olanağı tanınmaktadır. İlgili alanlarda yetişmiş uzman öğretim üyelerimizin yaptıkları üst düzey araştırmalarla mevcut araştırma laboratuarları teknolojiye paralel olarak gelişmeye devam etmektedir. Lisans ve Lisansüstü öğrencilerimiz tez çalışmaları süresince araştırma laboratuarlarında çalışma olanağı bulmaktadırlar.
Eğitim dili Türkçe’dir.
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere "Biyoloji" alanında lisans diploması verilir.
Lisans
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Biyoloji programının amacı; canlıların yapı, organizasyon, işlev, çeşitlilik ve etkileşimlerini bilimsel yöntemlerle inceleyen, elde edilen verileri irdeleme ve sunma becerisine sahip, bilgi ve becerileri ile ilgili sektörlerin istihdam ihtiyacını karşılayacak nitelikte, disiplinler arası ilişki kurmaya ve ekip çalışmasına yatkın, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimsemiş, etik değerleri özümsemiş, iletişime ve gelişime açık, girişimci ve çağdaş “Biyolog”lar yetiştirmektir.
Biyoloji Bölümünün temel hedefi; kapsamındaki altı anabilim dalının (Botanik, Genel Biyoloji, Hidrobiyoloji, Moleküler Biyoloji, Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji, Zooloji) temel prensiplerini tanımlama, açıklama, uygulama, karar verebilme, öğretebilme bilgi ve becerisine sahip biyoloji lisans mezunu olarak kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşıyan mezunlar yetiştirmektir. Biyoloji Bölümü, iç ve dış etkinliklerini ve görevlerini, çizdiği vizyon çerçevesinde bağlı olduğu dekanlık ve üst kuruluş olarak rektörlük üzerinden yürütür.
Biyoloji Bölümü, öğrencilerini biyolojinin kullanıldığı birçok alanda istihdam edilecek şekilde yetiştirir. Biyoloji Bölümünün etkileştiği ve etkileşmesinin istendiği paydaşlar TÜBİTAK, DPT, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı başta olmak üzere bakanlıklara bağlı çeşitli kurum ve kuruluşlarda, Üniversiteler, Araştırma Kurumları, Enstitüler, Mezunlar ve Türkiye Biyologlar Derneği olarak sıralanabilir.
Bölümümüz sahip olduğu eğitim ve araştırmacı öğretim üyesi kadrosu ve gelişmiş laboratuar altyapısı ile öğrencilerine en iyi şekilde eğitim vermeye çalışmaktadır. Bölümümüzde yürütülen projeler ile öğrencilerine öğrenme ve araştırma için pozitif bir atmosfer sağlar. İstekli ve başarılı öğrencilerine araştırma laboratuvarlarında araştırmalara katılma imkânı sunar. Öğrencilerini lisansüstü çalışma yapmaya yönlendirir ve lisansüstü eğitime destek vererek akademisyen yetiştirir.
Bölümümüzden mezun olan öğrenciler kamu kurum ve kuruluşlarında (Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı), özel okullarda, dersanelerde, araştırma kuruluşlarında, laboratuvarlarda, gıda sanayiinde, tıbbi ve tarımsal ilaç sanayiinde, milli parklarda; Biyolog, Öğretmen, Teknik Eleman, Araştırmacı (AR-GE), Üretim, Kalite Kontrol, Kalite Güvence ve Satış Pazarlama elamanı gibi görevleri yerine getirmektedirler.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
Tam Zamanlı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü
Meşelik 26480 Eskişehir
Tel 222 239 37 50 / 2840
Prof. Dr. İsmühan POTOĞLU ERKARA (Bölüm Başkanı)
Prof. Dr. Onur KOYUNCU (Bölüm Başkan Yardımcısı)
Doç. Dr. Okan SEZER (Bölüm Başkan Yardımcısı)
Prof. Dr. Ebru ATAŞLAR GÖYMEN (Erasmus Koordinatörü)
Biyoloji Bölümünde 7 Profesör, 12 Doçent, 4 Yardımcı Doçent, 1 Öğretim Görevlisi Doktor, 6 Araştırma Görevlisi Doktor, 5 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 35 akademik personel ve 3 idari personel bulunmaktadır.
Biyoloji Bölümün de toplam 3228 m2 kullanım alanı bulunmaktadır. Bunların 465 m2 si 26 adet ofis, 280 m2 si 4 adet dersliktir. 4 sınıf sabit Data Show ile donatılmış olup ayrıca 1 adet de seyyar Data Show imkanı vardır.
Bölümde 338 m2 kullanım alanına sahip Genel Biyoloji, Botanik ve Zoooloji Öğrenci Laboratuvarları ve Araştırma Laboratuvarları ile toplam 906 m2 kullanım alanına sahiptir.
Araştırma Laboratuvarları; Anaerobik Kültür, Biyoteknoloji, Doku Kültürü, Ekogenetik, Endüstriyel Mikrobiyoloji, Fermantasyon, Fungi Kültür, Gıda Mikrobiyolojisi, Herbaryum, Hidrobiyoloji, Hücresel Araştırma, Moleküler Biyoloji, Palinoloji, Malakoloji, Su Ürünleri, Toksikoloji, Venom Araştırma, Zootaksidermi
Bunlara ek olarak 194 m2 ortak kullanım alanı ve 1045 m2 sirkülasyon alanı mevcuttur.
Botanik Anabilim Dalı
Prof. Dr. Atila OCAK
Prof. Dr. Güler ÇOLAK
Prof. Dr. İsmühan POTOĞLU ERKARA
Prof. Dr. Filiz SAVAROĞLU
Prof. Dr. Onur KOYUNCU (Anabilim Dalı Başkanı)
Prof. Dr. Ebru ATAŞLAR
Prof. Dr. Murat ARDIÇ
Doç. Dr. Okan SEZER
Doç. Dr. Kurtuluş ÖZGİŞİ
Genel Biyoloji Anabilim Dalı
Prof. Dr. Adnan AYHANCI
Prof. Dr. Hakan ŞENTÜRK (Anabilim Dalı Başkanı)
Doç. Dr. Figen ÇALIŞKAN
Arş. Gör. Dr. Ercan ÇATAK
Hidrobiyoloji Anabilim Dalı
Prof. Dr. Naime ARSLAN (Anabilim Dalı Başkanı)
Prof. Dr. Özgür EMİROĞLU
Dr. Öğr. Üyesi. Deniz MERCAN
Arş. Gör. Dr. Tuğrul ÖNTÜRK
Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı
Prof. Dr. Mediha CANBEK
Prof. Dr. Pınar ÖZTOPÇU VATAN (Anabilim Dalı Başkanı)
Prof. Dr. Mustafa UYANOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi Ferhan KORKMAZ
Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı
Prof. Dr. Semra İLHAN
Prof. Dr. Mustafa YAMAÇ
Prof. Dr. Ahmet ÇABUK
Prof. Dr. Buket KUNDUHOĞLU (Anabilim Dalı Başkanı)
Zooloji Anabilim Dalı
Doç. Dr. D. Ümit ŞİRİN (Zooloji Anabilim Dalı Başkanı)
Dr. Öğrt. Üyesi Hakan ÇALIŞKAN
Arş. Gör. Dr. Muharrem KARAKAYA
Arş. Gör. Ebru Ceren FİDAN