1. Genel Bilgi
Ülkemizde doktora derecesine sahip hemşire sayısı oldukça sınırlıdır. Bununla birlikte, hemşirelik alanındaki akademik kadro ihtiyacını karşılamak amacıyla sayıları giderek artan Sağlık Bilimleri Fakültelerinde, yeterli sayıda öğretim üyesinin bulunmaması önemli bir sorun teşkil etmektedir.
Hemşirelik Doktora Programı, ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel üretkenliği yüksek, alanında yetkin akademisyenler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, bilgi üretiminin desteklenmesi ve hemşirelik hizmetlerinin niteliğinin artırılabilmesi için ilgili yasal mevzuat çerçevesinde, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Hemşirelik Anabilim Dalında doktora programının açılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Hemşirelik Doktora Programı; Hemşirelik Esasları, İç Hastalıkları Hemşireliği, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği, Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Halk Sağlığı Hemşireliği, Hemşirelikte Yönetim bilim dallarını kapsayarak, alanında uzman akademisyenler yetiştirmeye yönelik kapsamlı bir eğitim-öğretim sürecini içermektedir.
2. Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere hemşirelik alanında doktora diploması verilir.
3. Derecenin Düzeyi
Doktora
4.Kabul ve Kayıt Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yüksek Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde ki genel kabul şartları ve hemşirelik lisans programı mezunu olma şartı programa başlamak için geçerlidir.
Hemşirelik doktora programına başvurabilmek için Hemşirelik bölümünde lisans eğitimi almak ve üzerine Hemşirelik veya hemşirelik ile ilgili herhangi bir programda (Hemşirelik Esasları, İç Hastalıkları Hemşireliği, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği, Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Halk Sağlığı Hemşireliği, Hemşirelikte Yönetim) yüksek lisans yapmış olmak şartı aranmaktadır.
5. Önceki Öğrenmenin Tanınması
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre gerçekleştirilmektedir.
6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Doktora programı yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 24 krediden az olmamak koşuluyla en az sekiz adet ders, yeterlilik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Yeterlilik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Zorunlu koşullar dışında anabilim dalının eğitim ve öğretimiyle ilgili diğer faaliyetlerin de yerine getirilmesi gerekir.
7. Programın Amacı
•Bilimsel anlayış kazanmış ve hemşirelik alanındaki bilgilerini uzmanlık alanında beceriye dönüştürebilen, kapsamlı ve çağdaş bilgi ve beceri donanımına, yaratıcı ve eleştirel düşünebilme becerisine sahip,
•Ulusal ve uluslararası düzeyde birey, aile ve toplumun sağlık sorunlarına ve bakım gereksinimlerine duyarlı, sağlığı koruma, geliştirme ve sağlık sorunlarının çözümüne yönelik toplum destekli, multidisipliner yaklaşımlı yöntemleri hemşirelik alanında kullanabilen,
•Hemşireliğin kavram, ilke ve yöntemlerine ilişkin bilgiye erişebilen, değerlendirebilen, bilimsel araştırma yapabilen, kazandığı bilgi ve becerileri uygulama alanına ve hemşirelik esasları öğretimine aktarabilen, öğretim ilke ve yöntemlerini hemşirelik alanında kullanabilen bilim uzmanı yetiştirmektir.
8. Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)
-
- Sağlık bilimlerine ilişkin bilgi toplama ve edindiği bilgileri uygulama becerisi,
- Bilimsel sorgulama ve hipotez oluşturma becerisi,
- Literatür tarama ve değerlendirme becerisi,
- Deney tasarlama, yapma, verileri analiz edebilme ve değerlendirebilme becerisi,
- Deneysel araç ve gereç tanıma ve uygun şekilde kullanabilme becerisi,
- Disiplinler-arası takım çalışması yapabilme becerisi,
- Tıbbi problemleri tanıma, formülize etme ve çözme becerisi,
- Araştırmalarda ve veri analizlerinde etkin bilgisayar kullanabilme becerisi,
- Yapılan deneysel çalışmaların ulusal ve uluslararası bilime sağlayacağı katkıyı anlama becerisi,
- Etkin yazılı ve sözlü iletişim/sunum becerisi,
- Mesleki ve etik sorumluluğu anlama ve uygulama becerisi,
- Yaşam boyu öğrenimin önemini kavrama ve uygulama becerisi,
- Tıp eğitiminde temel kavramları tanıma becerisi,
- Temel kavramları merkeze alarak etik problemlere yaklaşma becerisi kazanır.
- 9. Mezunların İstihdam Olanakları
Sağlık Bakanlığı’nda hemşirelik, Ulusal ve Uluslararası yüksek öğretim kurumlarında akademik kadroda, özel sağlık kurumlarında ve üniversite hastanelerinde uzman hemşire olarak görev yapabilir.
10. Üst Derece Programlarına Geçiş
-
11. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
12. Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları)
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Meşelik Kampüsü/Eskişehir
Tel : 0(222) 239 37 50
Doç. Dr. Aysun TÜRE (Hemşirelik Anabilim Dalı Başkanı) –Dahili No:1520
15. Bölüm/Program Olanakları
Hemşirelik Anabilim Dalı’nda 5 profesör, 7 doçent, 4 Dr. Öğr. Üyesi olmak üzere 16 öğretim üyesi; 1 Öğretim Görevlisi, 4 Araştırma Görevlisi olmak üzere 5 öğretim elemanı bulunmaktadır.
Sağlık Bilimleri Fakültesi 580 m² ‘lik toplamda 450 öğrenci kapasitesine sahip 7 derslik, 230 m² ‘lik toplamda 220 öğrenci kapasitesine sahip 2 amfi, 125 m² ‘lik toplamda 70 öğrenci kapasitesine sahip 2 mesleki beceri laboratuvarı, 31 m² ‘lik toplamda 24 öğrenci kapasitesine sahip 2 bilgisayar laboratuvarı, 77 m² ‘lik 1 adet sosyal mekân bulunmaktadır.
16. Akademik Personel
Doç. Dr. Aysun TÜRE (Hemşirelik Anabilim Dalı Başkanı)
Prof. Dr. Güler BALCI ALPARSLAN
Prof. Dr. Özlem ÖRSAL
Prof. Dr. Elif GÜRSOY
Prof. Dr. Ayfer AÇIKGÖZ
Prof. Dr. Ayşe ÖZKARAMAN
Doç. Dr. Yeliz KAYA
Doç. Dr. Nazike DURUK
Doç. Dr. Pınar DURU
Doç. Dr. Hülya KÖK EREN
Doç. Dr. Sevil PAMUK CEBECİ
Doç. Dr. Hamide ZENGİN
Doç. Dr. Esra USLU
Dr. Öğr. Üyesi Semra EYİ
Dr. Öğr. Üyesi Özlem KERSU
Dr. Öğr. Üyesi Merve ÇAKIRLI
Öğr. Gör. Şenay DURKAYA
Arş. Gör. Asiye Nur ULUSOY
Arş. Gör. Ayşenur KARAKUŞ
Arş. Gör. Şadiye ÖZTÜRK
Arş. Gör. İsmail AYKANAT