• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Ebelik Doktora Programı

Ebelik- Bilim Dalı- Doktora Programı

1.Genel Bilgi

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) 19.06.2014 tarihli Genel Kurul toplantısında Eskişehir Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Ebelik Anabilim Dalı doktora programı açılmasına karar verilmiştir. İlgili tarihten itibaren aktif olarak program Ebelik Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Ebelik Anabilim Dalı bünyesinde 6 öğretim üyesi bulunmaktadır.

2. Kazanılan Derece

Bu programdan mezun olanlar doktora derecesi alırlar.

3. Derecenin Düzeyi

Doktora

4. Kabul ve Kayıt Koşulları

Bu programa ebelik bölümü lisans mezunu olup Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ebelik Yüksek Lisans eğitimini tamamlamış ve doktora yapma koşullarını sağlayan öğrenciler alınır.

Doktora programına başvurabilmek için adayların bir lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına, hazırlık sınıfları hariç en az sekiz yarıyıl süreli ebelik lisans diplomasına sahip olmaları ve başvurduğu programın puan türünde ALES’den 55, lisans diplomasıyla başvuranlardan 80 standart puandan az olmamak koşuluyla Senato tarafından belirlenecek ALES standart puanına ya da ALES’den eşdeğerliği YÖK tarafından kabul edilen bir sınavdan muadili bir standart puana sahip olmaları gerekir. Ayrıca YÖK tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların girilecek programların özelliklerine göre gerekirse yükseltilmesine Senato tarafından karar verilir.

Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4,00 üzerinden en az 3,00 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans derecesiyle doktoraya başvuracak olanların doktora programlarına kabulünde, ALES puanı yanı sıra yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme sınavı ve/veya mülakat sonucu ile yüksek lisans not ortalaması da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için adayların sağlaması gereken referans mektubu, neden doktora yapmak istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar benzeri diğer belgeler Senato tarafından belirlenir.

5. Önceki Öğrenimin Tanınması

Bu programa ebelik lisans mezunu olup ebelikte yüksek lisans mezunu olan adaylar ile bilimsel hazırlık okumak şartıyla; Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Adli Ebelik, Eğitim Bilimleri Enstitü Eğitim Bilimleri Anabilim dalı yüksek lisans mezunu olan adaylar kabul edilir.

 

6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve iki yarıyıl 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Bir doktora programının dersleri zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur, zorunlu derslerin kredisi, toplam kredi miktarının yarısını geçemez. Derslerin başarı notu en az CB ve akademik başarı notu ise 4,00 üzerinden en az 3,00 olmak zorundadır. Doktora programı için gerekli kredili derslerini başaramayan öğrenciler CB ve daha alt başarı notuna sahip derslerini tekrar ederler ya da farklı dersler alarak başarı derecelerini tamamlarlar. Zorunlu derslerde başarısızlık durumunda yerine farklı dersler alınamaz.

Yeterlik sınavı, öğrencinin derslerini başarı ise tamamlamasından ve 3,00/4,00 genel not ortalamasını sağlamasından sonra; temel ve doktora çalışması ile ilgili konularda yeterli bilgi sahibi olup olmadığının sınanmasıdır. Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölüm halinde yapılır. Yazılı ve sözlü sınavların aritmetik ortalaması en az 75/100 puandır. Doktora yeterlik komitesi, sınav jürisinin önerilerini ve öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir.

Tez savunmasında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenci doktora diploması almaya hak kazanır. Enstitü yönetim kurulu başvuru üzerine teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde ilişiği kesilir.

7. Program Amacı

Ebelik doktora programının amacı, ebelik alanında bilimsel geliştirmeler yapabilen, kanıta dayalı uygulamalar geliştiren, eğitim ve klinik uygulamalarda liderlik yapabilen uzman ebeler yetiştirmektir. Bu program, bileşimli ileri düzey teorik bilgi, araştırma ve akademik yeterlilikler kazandırılarak, ebelik bilimini ilerletmeyi hedefler.

8. Program Yeterlilikleri

  1. Atatürk ilkelerine bağlı kalmak koşulu ile kültürel özellikleri ve etik değerleri de dikkate alarak ebelik bakım hizmeti sunar
  2. Ebelik yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, ebelik alanında uzmanlık düzeyinde kuramsal ve uygulamalı güncel bilgilere sahiptir, bu bilgileri geliştirir ve derinleştirir.
  3. Ebeliğin kavram, kuram ve ilkeleri hakkında bilgilerle ebelik felsefesinin geliştirir.
  4. Ebelik mesleğinin sorunlarını tanımlayabilir ve ulusal ve uluslararası mesleki ve yasama kuruluşları ile işbirliği içinde uygun stratejiler geliştirir.
  5. Ebelik alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
  6. Ebeler teorik ve uygulama becerilerinden yararlanarak üreme-cinsel sağlık, prekonsepsiyonel ve ante-in-post-natal dönemlerde kültüre duyarlı ve kaliteli hizmet sunar
  7. Kanıta dayalı uygulamaları takip eder ve mesleki uygulamalar ile ilgili kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar.
  8. Eğitim, bakım ve danışmanlık hizmetleri ile anne, yenidoğan, çocuk, kadın ve aile sağlığını koruyarak ve sürdürerek toplum sağlığına katkıda bulunur
  9. Eleştirel düşünme, problem çözme, karar verme, yaşam boyu öğrenme, liderlik ve yönetme özelliklerini ebelik uygulamalarında kullanır
  10. Gelişen ve değişen teknolojiyi ebelik eğitimi ve uygulamalarında kullanır
  11. Yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrayarak; mesleki ve bilimsel gelişmeleri güncel literatürü takip ederek, etkili iletişim tekniklerini kullanarak dil, din, cinsiyet ve ırk ayrımı yapmaksızın bakım verme ve bilişsel, duyuşsal ve psikomotor alanlara özgü eğitim verme becerisine sahiptir
  12. Multidisipliner bir yaklaşım ile mesleki örgütlerle koordineli olarak gebe, yenidoğan, çocuk, kadın, aile ve toplum sağlığına katkı sağlayacak araştırmalarda, projelerde, toplumsal ve sosyal etkinliklerde yer alır
  13. Ebelik mesleğinin yasal hak ve sorumluluklarını bilerek mesleki etik ilke ve kurallara uygun davranır
  14. Ulusal ve uluslararası multidisipliner bir yaklaşım ile sağlık ekibi içerisinde ve bireysel olarak rol-sorumluluk alır ve bilimsel çalışmalara katkı sağlar
  15. Yaptığı / katıldığı araştırmanın raporunu yazabilir ve ulusal/uluslararası kabul görmüş hakemli bir dergide yayınlar / bilimsel toplantılarda sunar.

9. Mezunların İstihdam Olanakları

Bu program mezunları tüm kamu ve özel sağlık kurumlarında yönetici ve klinisyen ebe olarak, ebe yetiştiren okullarda eğitici olarak (pedagojik formasyon eğitimi almış olanlar) ve üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabilirler.

10. Üst Derece Programlarına Geçiş

Bu programdan sonra bir üst derece program bulunmamaktadır.

11. Sınav Yönetmeliği, Ölçme ve Değerlendirme

Öğrencinin başarısı eğitim sürecinde verilen proje – ödevler, ara sınav ve yılsonu sınavları aracılığıyla ölçülür ve değerlendirilir. Her dersin “Ders Bilgi Formu” nda ölçme ve değerlendirme yöntemleri ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Daha ayrıntılı bilgi için ilgili dersin bilgi paketini inceleyiniz.

12. Mezuniyet Koşulları

Programda öğrenim gören öğrenciler mezuniyet için ders ve tez dönemlerini başarı ile tamamlamak zorundadır. Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde detaylı açıklanmıştır.

13. Çalışma Şekli

Tam zamanlı

14. Bölüm/Program Olanakları

Ebelik bölümünde toplam 6 öğretim üyesi (2 Profesör, 3 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi) bulunmaktadır. Bina içerisinde 1 adet lisansüstü derslik, 1 misafir öğretim üyesi odası ve 1 beceri laboratuvarı bulunmaktadır.

15. Akademik Personel

Programın yürütülmesinde aktif rol alan öğretim üyeleri:

Prof. Dr. Fatma Deniz SAYINER (Fakülte Dekanı, Ebelik Bölüm Başkanı)

Prof. Dr. Nebahat ÖZERDOĞAN

Doç. Dr. Neşe ÇELİK (Fakülte Dekan Yardımcısı)

Doç. Dr. Elif Yağmur GÜR (Ebelik Bölüm Başkan Yardımcısı)

Doç. Dr. Özlem ÖZFIRAT

Dr. Öğr. Üyesi Burcu TUNCER YILMAZ (Ebelik Bölüm Başkan Yardımcısı)

16. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı, Yardımcıları)

Adres: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü

Meşelik Kampüsü, 26480 ESKİŞEHİR Telefon: 0222 239 37 50 (1101)

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Fatma Deniz SAYINER Tel: 0222 239 37 50 (1512)

Bölüm Başkan Yardımcısı: Doç. Dr. Elif Yağmur GÜR Tel: 0222 239 37 50 (1521)

Bölüm Başkan Yardımcısı: Dr. Öğr. Üyesi Burcu TUNCER YILMAZ Tel: 0222 239 37 50 (1107)


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;