• resim1

    Üniversite Yürüş Alanı

  • resim2

    Kütüphane

  • resim3

    Kapalı Yüzme Havuzu

  • resim4

    Rektörlük Binası

  • resim5

    Eğitim Fakültesi

Tıbbi Mikrobiyoloji Doktora Programı

1. Genel Bilgi

Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 1977 yılında Dr. Filiz AKŞİT tarafından kurulmuştur. Başlangıçta Mikrobiyoloji–Biyokimya–Hematoloji-Kan Bankası olarak tek laboratuvar halinde faaliyet gösterirken, 1981’de Mikrobiyoloji’ye ayrılan mekana geçmiş, rutin, eğitim ve araştırmaya yönelik mikrobiyolojik testler sayı, çeşit ve kalite açısından zenginleştirilmiş, Eskişehir bölgesinin enfeksiyon hastalıkları mikrobiyolojisi  ile ilgili ilk kapsamlı ve güvenilir epidemiyolojik verileri elde edilmeye başlanmıştır. Üniversitemizin Meşelik Kampüsü’ne 1990 yılında taşınan anabilim dalımız, halen Bakteriyoloji, Mikoloji, Mikobakteriyoloji, Parazitoloji, Viroloji-İmmünoloji-Seroloji, Moleküler Mikrobiyoloji, Steril Malzeme ve Besiyeri  Hazırlama, Dekontaminasyon ve Yıkama, Hastane Merkez Laboratuvarı’nda Numune Kabul birimleriyle 24 saat hizmet vermektedir. Anabilim dalımız, Hastane ve Laboratuvar  İnformasyon Sistemlerine (HİS ve LİS) bağlı olup bir toplantı salonu, bulunmaktadır. 

Anabilim dalımız öğretim üyeleri, 1981’den beri Tıp Fakültesi 2, 3 ve 5. sınıf, ayrıca üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Eskişehir Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi mikrobiyoloji derslerini ve yaz stajlarını vermektedir. Anabilim dalımız, Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin Mikrobiyoloji derslerini 20 yıl yürütmüş ve Açık Öğretim Fakültesi  programlarında (kitap yazımı ve TV dersleri)  yer almıştır. Ayrıca “Doktora” eğitim programı mevcuttur.

Anabilim dalımıza, Tıpta Uzmanlık Sınavı ile araştırma görevlileri alınmakta, 4 yıllık eğitim sonunda bir hastane Klinik Mikrobiyoloji  Laboratuvarını yönetme  yetkisi kazandıran “Tıbbi Mikrobiyoloji”  anadal uzmanlık eğitimi, ayrıca Tıbbi Mikoloji Bilim Alanında yandal uzmanlık eğitimi verilmektedir.

Anabilim dalımız laboratuvarlarında bakteri ve mantar enfeksiyonları tanısına yönelik her tür kültür (aerob, anaerob, mikroaerofil) yapılmakta, hem manuel hem de otomatize sistemlerde mikroorganizma identifikasyon  ve antimikrobik  duyarlılık testleri uygulanmaktadır. Floresan boyama dahil, boyalı veya boyasız her türlü mikroskobik inceleme yapılmaktadır. Enfeksiyon hastalıklarının tanısına yönelik, çok sayıda bakteriyolojik, virolojik, parazitolojik ve mikolojik immünodiagnostik ve moleküler tanı testleri mevcuttur. Ayrıca spesifik IgE, total IgE, ECP ve phadiop testleri ile desteklenen in vitro allerji testleri uygulanmaktadır.

2. Kazanılan Derece

Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Doktoru

3. Derecenin Düzeyi

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Tıbbi Mikrobiyoloji alanında doktora diploması verilir.

4. Kabul ve Kayıt Koşulları

Doktora programına başvurabilmek için adayın tıp fakültesi diplomasına sahip olması ve başvurduğu programın puan türünde en az 55 ALES standart puanına sahip olması gerekir. Temel tıp bilimlerinde doktora programlarına başvurabilmek için ALES yerine; 50 puandan az olmamak koşulu ile Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) temel tıp puanı da kullanılabilir. Doktora programına öğrenci kabulünde Üniversitelerarası Kurulca (ÜAK) kabul edilen bir yabancı dil sınavından en az 55 puan alınması zorunludur.

5. Önceki Öğrenmenin Tanınması

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" kapsamında gerçekleştirilmektedir.

Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.

6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Öğrencinin programdaki tüm derslerini en az 3.00 not ortalaması ile başarmış olması, 240 AKTS  kredisini sağlaması, yeterlilik sınavından ve tez savunma sınavından başarılı olması gerekmektedir.

7. Program Profili (Amacı)

Tıbbi mikrobiyoloji doktora programı, kariyer amaçlı araştırma ve eğitim yapmak isteyen öğrenciler için açılmaktadır.

8. Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)

Temel mikrobiyoloji ve  klinik mikrobiyoloji alanlarıyla ilgili teorik bilgilerin öğretilmesi yanı sıra klinik mikrobiyoloji laboratuvarında uygulamalı eğitim

9. Mezunların İstihdam Olanakları

Çeşitli Enstitü, Fakülte ve Yüksekokullarda araştırmacı ve/veya öğretim elemanı olarak, resmi veya özel sağlık kuruluşlarında veya sağlıkla ilgili kuruluşlarda (ilaç firmaları, klinik mikrobiyoloji laboratuvarlarında kullanılan kitleri ve tıbbi cihazları pazarlayan kuruluşlar vb) iş olanağı

10. Üst Derece Programlarına Geçiş

Programı tamamlayan öğrenciler; doktora sonrası programlarına başvurabilirler.

11. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

12. Mezuniyet Koşulları

Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.

13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Tam Zamanlı

14. Adres ve İletişim Bilgileri

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, 26040 Odunpazarı, Eskişehir.

Tel; +90 222 2392979 - 4550

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Gül Durmaz

Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı: Prof. Dr. Nilgün Kaşifoğlu

Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı: Prof. Dr. Yasemin Öz

15. Bölüm/Program Olanakları

Anabilim dalı içinde yer alan laboratuvarlarda bakteriyoloji, mikoloji, viroloji ve parazitoloji ile ilgili her türlü geleneksel ve hızlı tanısal testlerle deneysel ve klinik araştırma yapabilme olanağı

16. Akademik Personel

Prof. Dr. Gül DURMAZ

Prof. Dr. Nihal DOĞAN

Prof. Dr. Yasemin ÖZ

Prof. Dr. Nilgün KAŞİFOĞLU

Doç. Dr. Fatma ERDEM

Arş. Gör. Dr. Mustafa YILMAZ

Arş. Gör. Dr. Mehmet BAŞAYİĞİT

Arş. Gör. Dr. Betül DEMİR

Arş. Gör. Dr. Özge YALDIZ

Arş. Gör. Dr. Öykü ŞİMŞEK

Arş. Gör. Dr. Ayşen Zeynep DİK


17. Amaç ve Öğrenme Çıktıları (T.Y.Y.Ç)

;